bellyboat

BellyBoat přináší rybářům nové možnosti

bellyboatPokud jste ještě nevyzkoušeli lov z bellyboatu, asi ani netušíte, oč jste vůbec přišli. Tahle pomůcka je stále rozšířenější a ze pstruhových stojáků už dávno pronikla i na mimopstruhové vody, kde se těší čím dál větší oblibě. Najednou rybář není závislý na kamarádově lodičce, dostane se na místa, kam by předtím jen smutně pohlížel a navíc může své nástrahy předkládat rybám z nezvyklého úhlu.

V případě vázky má díky pohyblivosti mnohem větší šanci na vyproštění drahocenného wobleru nebo rotačky a přitom stačí tuhle nafukovací pomůcku vypustit a složit, bez problému se vejde do větší tašky a je to, můžeme jet zas jinam. I příprava bellyboatu k chytání je velice jednoduchá, napumpování plováků trvá jen pár minut a bývá docela příjemnou rozcvičkou, ti pohodlnější navíc mohou sáhnout po malém přenosném kompresorku, který zapojí do zásuvky pro autozapalovač. Zkrátka bellyboat, to je opravdu věc!

Co budeme potřebovat

kapr na mušku2Do bellyboatu je potřeba vhodné oblečení, tedy brodicí kalhoty budou nezbytností, sedíme často větší či menší částí pozadí ve vodě a toho pohybu zase tolik mít na vodě nebudeme. Takže neoprénové nebo goretexové brodicí kalhoty, podle jejich zakončení (holínkou nebo ponožkou) vybereme i vhodné ploutve (u některých kompletů najdeme v sadě bellyboatu pumpičku, ploutve i transportní tašku, záleží na typu a na výrobci), další věci už použijeme z běžné rybářské výbavy.

Plavidlo je opatřeno velkým počtem prostorných kapes, takže s sebou vezmeme nejspíš pro jistotu nějakou nepromokavou bundu, čepice nebo klobouk spolu s polarizačnímu brýlemi nám pomohou vypořádat se s někdy nepříjemnými odlesky sluníčka, určitě nezapomeneme na nějaké tekutiny a díky suchým zipům můžeme s sebou vozit i několik prutů, abychom při změně techniky lovu nemuseli ven z vody a zase nazpátek.

Pokud budeme přímo na vodě měnit cívky navijáku, skládat a rozkládat prut nebo vyměňovat nástrahy, dejme si vždy bedlivý pozor, co není přivázané a neplave, to už jen těžko někdy uvidíme. Nesmíme zapomenout ani na vhodný podběrák, míra bývá vyznačena přímo na bellyboatu.

Hračka především pro muškaře a milovníky přívlače

bellyboat rybyBellyboat je určen zejména pro tyto rybolovné disciplíny, nic ale nebrání například plavačkářům, aby se dostali k rákosí nebo porostu leknínů z volné vody a nahodili do míst, kde ze břehu přes rákosí prostě nemají šanci. Při muškaření i vláčení nám umožní nahazovat bez omezení ze strany pobřežních porostů a dostat se na místa, odkud máme ryby v dosahu.

Pocit svobody a volného pohybu je skvělý, to prostě je potřeba vyzkoušet. Navíc bellyboat je řešen tak, aby byl maximálně bezpečný. Jak je vlastně konstruován? V textilním potahu jsou umístěny nafukovací plováky, které jsou na sobě nezávislé a poškození jednoho z nich neznamená nijak závažný problém, jen nutnou opravu.

Však na ostré háčky se naučí rybáři hodně brzo dávat pozor, stejně jako během chvilky zvládnou pohyb po hladině pomocí ploutví. Jedeme sice směrem vzad, ale všechno je to jen věcí cviku. Plováky jsou umístěny v bočních částech plavidla, u luxusních modelů mají navíc uvnitř ještě další komoru (takže nemůže dojít k úplnému úniku vzduchu na jedné straně), často je nafukovací i sedačka a zádová opěrka, to závisí na provedení konkrétního typu bellyboatu.

belly boatNosnost je zpravidla kolem 120 až 150 kilogramů, bellyboat je VŽDY plavidlem jen pro jednoho rybáře! Používání tohoto rybářského plavidla je vyhrazeno pouze pro stojaté vody, na některých revírech se na něj vztahují podobné předpisy a pravidla jako na loďky, rybářské kajaky či katamarany, je tedy vždy zapotřebí se zevrubně seznámit se situací.

Používání pomocných motorků není většinou povoleno, u plovoucích nebo pevných kotev občas zase riskujeme zamotání ryby do kotevního lana, ovšem tady už záleží především na rybáři samotném.

Osobně jsem si lov z bellyboatu zamiloval a pokud váháte, na některých revírech je možnost si za mírný poplatek bellyboat i s veškerou nezbytnou výbavou zapůjčit, potom bude rozhodování určitě snadnější.

 

Belly boaty za akční cenu od 3 990,- Kč!

 

Líbí?