štika obecná

16. června začíná sezóna lovu dravců

Každoroční svátek pro všechny, kteří propadli lovu dravých ryb. Na mimopstruhových vodách se začne vláčet, případně i chytat na nástražní rybičky. Můžeme se vydat na řeku, údolní nádrž nebo hledat samotu a klid na menším toku se spoustou tůněk a podlemletých břehů, dravci žijí skoro všude.

Při zahájení v polovině června bude u vody asi o dost víc rybářů, než tomu bývá v průběhu sezóny, dravci nejsou ještě popíchaní ostrými hroty trojháčků a i ti velcí, zkušení na nepříjemné zkušenostmi s rybářskými nástrahami přes zimu nejspíš pozapomněli.

Tak kam vyrazíme pokoušet své rybářské štěstí?

Nejpopulárnější je asi štika

štika obecnáS oblíbeným dravcem našich vod se můžeme setkat na mnoha revírech, na některých lokalitách se během zahájení uloví skutečně trofejní kusy. Štika totiž rychle roste a také její umělý odchov je dokonale zvládnut, takže lze stále konstatovat všeobecně uspokojivý stav zarybnění štikami na našich revírech. Je to nelítostný predátor, který se nezastaví ani před kořistí z řad vlastního druhu; pokud je na lovu, útočí často divoce na každou vhodně nabídnutou nástrahu odpovídající velikosti.

Ovšem pokud je už nasycena, můžeme ji občas i pozorovat v úkrytu, kde poklidně tráví a naše snaha o zlákání dravce na umělou nebo i přirozenou nástrahu potom vyzní naprázdno.

Jaké nástrahy doporučit?

Klasické lžičkové třpytky (plandavky), rotační třpytky, skvěle se osvědčují i woblery a twistery, pokud štika zrovna loví, máme velkou šanci. Rozhodně kromě velkého podběráku nezapomeňme ani na otvírač tlamy a dostatečně dlouhý peán, štičí zuby jsou ostré a rány se moc špatně hojí.

Candát je ryba náladová a záhadná

candátVyrazit na candáty znamená znát dobře vodu, mít kamaráda, který se podělí o zkušenosti a znalosti nebo mít prostě pořádnou dávku toho příslovečného rybářského štěstí. Na začátku sezóny je najdeme na řece nejčastěji ve vývařištích pod jezy a hlubších táhlých úsecích s možností úkrytu, Na pískovnách, přehradách a údolních nádržích pak zejména v místech, kde se mělčina láme do hloubky, v blízkosti přítoků a zatopených překážek nebo zbytků staveb.

Podobná místa vyhledávají i okouni, kteří často v hejnu prohledávají i místa těsně u břehu a loví drobné rybky. Na candáta jsou účinné rychlepotápivé woblery, jigy s těžkou hlavičkou a pomaleji vedené rotační třpytky, v pozdějším období dávají někteří rybáři přednost nastražení mrtvé rybky u dna.

Pokud máme možnost lovit z loďky, je to často velkou výhodou, do obliby se dostávají i stále populárnější bellyboaty.

Vydat se na sumce

sumecPokud se chceme cíleně vypravit za sumci, musíme zvolit revír, kde se v dostatečném počtu tito velcí dravci vyskytují, jsou to především velké nížinné řeky a některé údolní nádrže, v současné době lze navštívit i privátní revíry, které se na zvýšenou obsádku těchto ryb specializují.

Vždy volíme důkladné náčiní, velký sumec je skutečně silný a vytrvalý soupeř, se kterým může souboj trvat o dost dlouho. I když sumce lze vylovit pomocí speciální rukavice uchopením za čelist (pokud v tom nemáte praxi, raději požádejte kamaráda, jinak můžete ublížit nejen sobě, ale i rybě), vhodnější jsou určitě praktické vylovovací kleště.

Použijeme velké woblery, plandavky nebo živou rybku na bójce, vždy je dobré se na sumce vypravit nejméně ve dvou a pokud je k dispozici loďka, máme další výhodu na své straně, především v závěrečné fázi vylovování dravce.

Lov bolenů má své kouzlo

Jeden z dravců našich řek patří dokonce mezi kaprovité ryby, ano, je to bolen dravý, velmi opatrná a bojovná ryba, kterou se podaří přelstít jen těm skutečně opatrným a zručným rybářům. Vyskytuje se na stojatých revírech i v řekách, má v oblibě menší, často i nápadně blýskavé nástrahy a lovíme ho nejčastěji těsně pod hladinou vláčením. Velmi dobře vidí a tak se musíme krýt jako stopaři a zvědové, pokud chceme opatrného bolena přelstít.

Líbí?