S marmyškou i pilkerem – vertikální přívlač

Lov na vertikální přívlač se u nás pomalu rozmáhá, kdo tuhle techniku jednou vyzkoušel, rád se k ní vrací a rozšiřuje počet nástrah i dalšího vybavení. Vertikálně praktikovanou přívlač (tedy více či méně ve svislém směru) lze provozovat téměř na všech typech revírů, nejlépe se osvědčuje na hlubších vodách a tam, kde při klasickém vláčení míváme problémy s vázkami.

Hodí se pro lov většiny dravých ryb, nejefektivnější bývá ale určitě při chytání okounů, candátů a štik, v poslední době i lovci sumců s oblibou sáhnou po zatím pro velké predátory „neokoukaném“ způsobu nabídky nástrah.

Z loďky i ze břehu

Pokud máme vlastní loďku nebo si ji můžeme vypůjčit (případně sdílet s kolegou), jsme zejména na rozlehlejších vodách ve velké výhodě. Dostaneme se totiž přímo nad slibná místa a pohodlně je můžeme důkladně prochytat. To ze břehu už nemusí být tak snadné, náš akční rádius na loďce nebude omezen.

belly boatNa plavidle je samozřejmě třeba omezit pohyb a jakékoli přecházení, pokládání věcí na dno loďky nebo (nedejbože) rozsypání olůvek a třpytek či woblerů by mohlo ryby vyplašit. Pokud nemáme loďku k dispozici, skvělým řešením je i použití bellyboatu, nafukovacího rybářského plavidla pro jednu osobu.

S bellyboatem jsme mobilní, dostaneme se kam potřebujeme a nejsme závislí na nikom jiném. Pro přepravu stačí plavidlo vyfouknout a vejde se do velké tašky. Bellyboat využijeme i při dalších rybolovných metodách, je to pomůcka, která má stále budoucnost před sebou.

Echoloty a sonary jsou skvělou pomůckou

echolot fish finderZjistit přesně, kde se pohybuje hejno menších ryb nebo objevit stanoviště velkého dravce, to rybáři hodně pomůže, při vertikální přívlači to platí dokonce dvojnásob. S pomocí echolotu nebo sonaru můžeme podvodní svět docela přesně „zmapovat“ a sledovat pohyb ryb, odhalit případné překážky i zlomy dna, najednou budeme mít před ostatními rybáři výrazný náskok.

Přitom práce s echolotem není nijak náročná ani složitá, zvládneme to během chvilky. Echoloty i sonary lze používat nejen z loďky či jiného plavidla, některé typy jsou vyvinuty i pro sondování ze břehu. Hlavně na rozlehlých vodních plochách (nádržích, jezerech nebo při mořském rybolovu) se bez takového šikovného pomocníka prakticky neobejdeme. Cena začíná už od 2500,- Kč za bezdrátový model.

Volba nástrah je pestrá

Pro vertikální přívlač můžeme použít speciální nástrahy, jakými jsou kupříkladu pilkery a marmyšky, dobře se ale chytá i s některými typy woblerů, s rotačkami i plandavkami. Styl lovu v tom případě musíme trochu přizpůsobit, aby nedocházelo z zamotání háčků či trojháčků do vlasce nebo šňůry, ale na to lze přijít během chvilky.

Vláčení nebude potom zcela vertikální, místo zvedání a spouštění někdy nástrahu odhodíme kousek od sebe a potom ji necháme kontrolovaně nebo samovolně vyklesat. Další fází může být série „přískoků“ u dna a nakonec pozvolné, třeba i přerušované, vystoupání nástrahy ke hladině.

Doma i na moři

Svisle vedené vláčecí nástrahy se velmi dobře osvědčují na tuzemských revírech, původně se tento typ nástrah a způsob lovu údajně vyvinul při mořském rybolovu, kdy se většinou používají  pletené šňůry, zaručující díky minimální průtažnosti spolehlivý zásek i na velkou vzdálenost.

Při mořském rybolovu se výborně osvědčují velké multiplikátory s elektrickým pohonem, protože točit kličkou je na skutečně hlubokém místě často únavné až frustrující. Pro mořský rybolov je třeba použít nástrahy a především háčky se speciální úpravou, odolávající působení agresivní mořské vody, jinak bychom se mohli dočkat nežádoucího překvapení v podobě lámajících se háčků už po několika dnech rybolovu.

Jak vypadá vertikální spinning v praxi?

Pod ledem to skvěle funguje

Pilkery a marmyšky (u nichž často nastražujeme na háček ještě červa nebo cár rybího masa) výborně pracují i při chytání „na dírkách“, jež na mnoha privátních revírech bývá středem zájmu rybářů, kteří se zimy nezaleknou. V tomto případě je možné při vertikální nabídce nástrah i trochu přikrmit a ryby přilákat.

Tak zkuste vláčet „nahoru a dolů“, možná vás tenhle rybolov bude bavit právě tak, jako baví mě…

Líbí?