Platí na ryby umělé nástrahy?

Na tuto otázku lze odpovědět jednoznačně souhlasně především u nástrah na přívlač, lov na tyto umělé nástrahy je velmi účinný a čím dál populárnější u nás i v mnoha světových zemích. Všeobecně je považován za sportovnější a šetrnější než lov na nástrahy přírodní, snadno se uchovávají a jsou tudíž dostupné v kterémkoli ročním období. Pokud se nám je nepodaří utrhnout nebo ztratit, vydrží jinak velmi dlouho.

Druhy umělých nástrah

rybářské nástrahyUmělé nástrahy si můžeme rozdělit na bohatý sortiment VLÁČECÍCH NÁSTRAH a čím dál tím větší a rozrůstající se výběr plastových napodobenin dalších vodních živočichů. Některé napodobují co nejvěrněji nebo jen tvarem či pohybem konkrétní předlohu, jiné jsou označovány jako fantastické vzory a můžeme si pod nimi představit leccos. Důležité pro rybáře především je, jak na umělé nástrahy budou reagovat ryby. Mezi umělé nástrahy lze zařadit i umělé mušky, ale to je povídání na samostatný článek, ponechme je tedy prozatím stranou.

Umělé nástrahy se používají především pro přívlač

PLANDAVKY jsou asi jednou z nejstarších umělých vláčecích nástrah, napodobujících prchající nebo poraněnou rybku. Mají tvar více či méně protáhlé lžičky a podle použitého materiálu se liší hmotností, tím pádem i vzdáleností, na kterou je lze nahodit, hloubkou vedení a způsobem chodu.

Stejně jako všechny vláčecí nástrahy je najdeme v neuvěřitelné obsáhlé škále barev, potisků i dalších detailů provedení, mohou být osazeny jednoháčkem (často podle posledních trendů bez protihrotu).nebo jedním či více trojháčky (i u trojháčků už se často používá šetrnější bezhrotkové provedení, označované BL – barbless).

ROTAČNÍ TŘPYTKY A DEVONY se pohybují kolem podélné osy, na níž je navlečen plíšek i tělíčko a podle tvaru plíšku i jeho velikosti a případných perforací (takzvané zvukové třpytky) se rozdělují do mnoha podkategorií. Pohyb je poměrně přímočarý, dravec tedy nástrahu poměrně jen zřídkakdy mine. Pokud je příliš pravidelný pohyb na závadu (především v pomalu tekoucí a stojaté vodě), oživíme nástrahu snadno pohyby špičkou i nepravidelným navíjením.

woblery jaxonWOBLERY jsou zhotoveny z balzy, plastu nebo různých dalších materiálů, ponořují se a ve vodě dráždivě pracují díky lopatce na přední části nástrahy, duté modely jsou někdy ještě opatřeny chrastícími kuličkami, které dravce upozorní na nástrahu i na velkou vzdálenost.

Podobně jsou řešeny i UMĚLÉ MYŠI A POPPERY, v tomto případě jsou nástrahy opatřeny jen korýtkem v přední části, které čeří hladinu, ale nástraha se nepotápí. Hodí se do míst s hustým porostem vodních rostlin ve sloupci, chytání na tento typ nástrah je díky sledování záběru „na vlastní oči“ velice adrenalinovým zážitkem.

JIGY A TWISTERY mají tělíčka z měkké, poddajné hmoty a díky ztenčujícímu se obloukovitě zahnutému „ocásku“ se ve vodě při vláčení dráždivě kroutí a vlní, jsou výbornou nástrahou i při mořském rybolovu. Podobně vypadají i KOPYTA, RIPPERY a SMÁČKY, kopyto poznáme podle rozšířeného konce „ocásku“ do charakteristického tvaru, připomínajícího skutečné kopyto, u smáčka se lákavě pohybuje celé tělíčko. Podobně jsou řešeny i věrohodné NAPODOBENINY RYBEK v nejrůznějším provedení.

Nejen Berkley umí vyrobit věrohodné nástrahy

rybářské dipyUmělé žížaly, červi, larvy jsou jednou z vyhlášených specialit firmy Berkley, jejíž nástrahy získaly mezi rybáři velkou popularitu. Ovšem ani konkurence nespí a tak se na trhu objevují výrobky, který jsou prakticky totožné, ovšem za mnohem lákavější cenu. Jednou z oblíbených značek je i Jaxon, který nabízí podobnou ucelenou nabídku umělých nástrah.

Tyto nástrahy se hodí pro lehkou přívlač i pro plavanou, v tom případě nejčastěji v kombinaci s přírodními nástrahami. Atraktivitu jim lze ale dodat i nadipováním (namočením v roztoku, který jim dodá vůni a příchuť skutečných předloh nebo obsahuje lákavé atraktanty). V žádném případě je ale nesmíme nechávat na přímém slunečním svitu a dalších hodně teplých místech, jinak máme za chvíli z drahé nástrahy ohavný zrosolovatělý škvarek, přilepený v krabičce.

Líbí?