vlastní olůvka

Co si vyrobíme a co raději koupit?

Že jsou rybáři svým způsobem tak trochu cvoci, o tom asi není zapotřebí pochybovat, vždyť i to označení „spolek tichých bláznů“ mluví samo za sebe. Ale každý, kdo má nějakého koníčka, si dobře uvědomuje, že právě tyhle zájmy nás svým způsobem sdružují a dávají nám spoustu neotřelých možností.

Šikovné české ručičky dokáží nejen leccos z rybářského „cajku“ opravit, mnozí z nás se klidně pustí i do výroby pomůcek a potřeb, které buď v provedení , které je dostupné na pultech obchodů a v e-shopech nesplňuje zcela jejich představy, nebo si prostě chtějí dokázat, že to zvládnou i sami.

Což je svým způsobem pravda, už jsem měl možnost vidět takové výsledky domácích rybářských kutilů, že se plně vyrovnaly továrním výrobkům nebo je dokonce o kus předčily. Ovšem ne každý má „shůry“ nadělen talent k manuální práci a k tomu ještě dokonale vybavenou dílničku někde v podkroví nebo v garáži. Ovšem mnohé věci zvládneme skutečně sami a přesně podle svých představ i potřeb.

Začněme něčím jednodušším

rybářské vidličkyCo si troufneme vyrobit do začátku? Třeba jednoduché vidličky, bez kterých se při lovu na položenou jen těžko obejdeme, to určitě nebude problém. Kdepak, ulomit si z keře nebo stromu v blízkosti řeky či rybníka kus větve a uzpůsobit na improvizované vidličky, to už se dávno nesmí a mohli bychom se dostat do konfliktu s rybářskou stráží nebo s ochránci přírody.

Ovšem pokud použijeme legálně získaný kus dřeva a ostrý nůž, máme vidličky raz dva, ti s technickým vybavením si mohou dokonce vyrobit vidličky kovové, které bude mnohem snadnější zapíchnout i do tvrdého podkladu. Další level potom znamená výroba teleskopických, výškově nastavitelných vidliček, to už ale vyžaduje určité technické vybavení a manuální zručnost.

Určitě je fajn dokázat si svou šikovnost, ovšem když se podíváme na nabídku rybářských e-shopů, spočítáme vložený čas, náklady na materiál a započteme případně i několik nezdařených pokusů, ne každý se do na první pohled tak jednoduché pomůcky pustí.

Kam se vydat pro inspiraci

Soustruh nemá doma jen tak někdo, ovšem klasická elektrická vrtačka se ve většině domácností najde. K čemu ji využijeme? Můžeme si podle svých představ a potřeby vyrobit splávky a čihátka, není to nijak obtížné a pokud máte za „učedníka“ syna nebo vnuka ve školním věku, aspoň se může něčemu přiučit.

splávekSplávky s pevnou anténkou nebo s otvorem a zajištěním plastovou tyčinkou či husím brkem vytvarujeme během chvilky z korku, případně z balzy, opatříme je nátěrem vhodnou barvou (horní část nebo anténku zvýrazníme nápadnou fluorescenční barvou) a je hotovo.

Na internetu lze vyhledat spoustu šikovných triků, na většinu ale stejně přijdeme sami. A pokud se nedaří, splávky v nejrůznějším provedení pořídíme v každém rybářském obchodě, ať už v kamenné prodejně nebo v e-shopu.

Pokud se pustíme do výroby olůvek, nezapomeňme na ochranné brýle a rukavice, práce s roztaveným olovem chce určitou praxi, můžeme si ale zhotovit zátěže přesně „na míru“ a případná ztráta nás nebude nijak mrzet, pořizovací hodnota je minimální.

U třpytek nebo woblerů už je to značně náročnější, trpělivost je zapotřebí spojit s řemeslnou zručností a výsledek i při maximální snaze se často nakonec ve vodě nechová tak, jak jsme si představovali. Tady už je asi zakoupení hotového produktu rozumnějším řešením, pokud si nechceme za každou cenu dokázat, že to dokážeme i „na koleně“.

Uvázat si umělé mušky chce trpělivost, není to ale žádný zázrak

Vázání umělmuškyých mušek je činnost, ke které se snad každý, kdo propadne muškaření, časem dostane. Se správným vybavením to není až tak obtížné, v odborných publikacích i na internetu najdeme spoustu podrobných návodů.

Nejlepším řešením je ale strávit pár hodin ve společnosti zkušeného vazače a když okoukáme základní postupy, naší fantazii už nic nestojí v cestě.

Vyrobit si doma jakékoli rybářské pomůcky je zábava především pro ty, kdo rádi přijímají výzvy, radost z vlastnoručních výrobků je něčím, co se těžko popisuje. V zimním období si tak navíc můžeme ukrátit dlouhé chvíle před zahájením nové sezóny.

Chcete si zkusit vyrobit umělou rybičku?

Líbí?
2 komentářů