Vyprošťovač, peán nebo kleště?

K vyproštění zaseknutého háčku občas nestačí jen uvolnit tah nebo pouhá pomoc prstů, vyvstanou i situace, kdy je zapotřebí vhodný nástroj. Ať už je to háček nebo trojháček hluboko v zubaté tlamě dravce, háček se žížalou až někde v jícnu nebo nešťastně zapíchnutý háček ve skřelích či jejich bezprostřední blízkosti.

Rybářský řád nám přikazuje mít u sebe vhodný nástroj k řešení takových komplikovaných situací a je to dobře, vždyť pokud to umíme, poradíme si snadno i prsty, pokud to ale nejde snadno, neublížíme rybě a nakonec ani neriskujeme vlastní poranění.

Ty nejjednodušší pomůcky

3359_vyprostovaci-kleste-hook-remover-xxl

           Hook Remover

Dnes už si asi nikdo z rybářů vyprošťovač háčků nevyrábí doma na koleně, ten nejjednodušší stojí pár korun a pokud se s nimi naučíme dobře zacházet, splní vše, co od nic vyžadujeme. Úplně nejjednodušší je tyčinka se zploštělým koncem, který je lehce rozeklaný (jako hadí jazyk) a když lehce přidržíme vlasec, sjedeme vyprošťovačem po něm až k háčku a tlakem do obloučku ho uvolníme.

S větší rybou to už ale není tak snadné, pokud je na to člověk sám a nechce rybě zbytečně ublížit. Podobně řešené jsou i vyprošťovače s očkem, které nasadíme výřezem na vlasec a provedeme opět výše zmíněný postup.

Obústek zní trochu neobvykle

Zvláštní slovo, se kterým se třeba mnozí ještě ani nesetkali, co to tedy vlastně je? Obústek bývá vyroben z pevného plastu a na obou koncích má rozšíření s jedním nebo více zářezy. Po nasazení na vlasec jím sjedeme až na háček a mírným tlakem ho uvolníme, špička háčku přitom zůstane skrytá uvnitř obústku, takže nedojde k jejímu dalšímu případnému nežádoucímu zachycení.

Snad nejlevnější a přitom velmi praktická pomůcka, se kterou by to měl zvládnout každý, manipulaci s obústkem se rybářský dorost často učí už v přípravných kroužcích.

Peán a pinzeta

I tyto nástroje se používají k manipulaci s nevhodně zaseknutým háčkem. S pinzetou to není žádná radost, uchopení se často moc nedaří a spíš rybu ještě potrháme, zato peán je jednou z osvědčených a velice oblíbených pomůcek. Díky zoubkům u rukojeti s očky jej můžeme po stisku uzavřít slabším nebo silnějším tlakem a dalším stiskem uvolnit, peány jsou dostupné v mnoha délkách s rovnými i zahnutými čelistmi.

Vhodný peán si můžeme obstarat v lékařských potřebách nebo v každé rybářské speciálce či e-shopu, k dispozici jsou peány s hladkými i jemně či výrazně vroubkovanými čelistmi. V případě, že peán používáme na umělé mušky a nechceme je při uchopení poškodit, je vhodným řešením nasadit na konec čelistí nástroje pružnou gumovou nebo plastovou hadičku, která křehké tělíčko umělé mušky spolehlivě ochrání.

Kleště na vyproštění zaseknutého háčku?

121_0023_aj-ns20aNa první pohled to pro někoho možná zní trochu divně a snad i hrubiánsky, ale pokud chceme vyprostit důkladné a hluboko zaseknuté trojháčky z tlamy štiky, sumce, hlavatky nebo candáta, jsou speciální ploché kleštičky asi tím nejvhodnějším nástrojem, po kterém můžeme sáhnout. Mají rovné nebo mírně zahnuté čelisti v dostatečné dálce, abychom nemuseli riskovat kontakt se zuby dravce a přitom jimi snadno vyvineme požadovanou sílu k uvolnění i opravdu pevně zaseknutého háčku.

Někdy jsou opatřeny i vratnou pružinou, která po skončení zásahu umožní jejich snadné otevření. Tyto speciálně vyvinuté nástroje se zaoblenými hranami nahradily obyčejné ploché elektrikářské kleště, které se ještě před několika desítkami let běžně používaly. Setkat se můžeme i s vyprošťovacími kleštěmi odlišného typu, označovanými často jako Hook Remover.

Princip u nich spočívá na zachycení vlasce či šňůry koncovým očkem, které se po stisknutí páky na rukojeti vysune z trubičky, tvořící tělo nástroje. Potom sjedeme po vlasci nebo šňůře až k háčku či víceháčku, stiskem páčky zachytíme háček a pohybem nástroje ho uvolníme. Jednoduché, rychlé a spolehlivé.

A jaký nástroj k vyprošťování háčků používáte Vy?

Líbí?