TRHAT, KDYŽ UŽ NIC JINÉHO NEZBÝVÁ?

Občas nám prostě nezbývá nic jiného, než se rozhodnout vlasec nebo šňůru utrhnout a háček či celou plavačkovou sestavu, návazec i s krmítkem, drahocenný a nesehnatelný wobler nebo tu jedinou a zrovna úspěšnou mušku obětovat. Pokud zklamaly všechny pokusy o vyproštění a k vázce se rozumným způsobem nemůžeme dostat, je to jediné možné řešení.

Jak v takové situaci postupovat? Možná tímhle způsobem položená otázka působí trochu triviálně, jenže i trhat se musí umět...

Snahy o vyproštění vázky mohou mít občas fatální následky

V první řadě je velice důležité, kdy jsme vlastně zůstali „viset“ a zda je situace řešitelná bez trhání. Pokud se jedná o vázky nad vodou, což jsou nejčastěji větve stromů, keře nebo různé ploty a ohrady, někdy si poradíme i bez utržení. Pokud se nám pomocí větve, kterou jsme našli opodál (lámat nic nesmíme, to by mohlo vést ke konfliktu s rybářskou stráží nebo ochránci přírody) přitáhnout nešťastně uvázlou nástrahu nebo sestavu na dosah, hlavně se vyvarujme snahy o rychlé ukončení dramatu.

Pokud totiž hrábneme po vázce, která už je na dosah špiček prstů a současně se nám uvolní nebo vysmekne napružená větev, kterou jsme konečně dostali do těsné blízkosti, možná háček nebo nástrahu zachytíme, ale vzápětí toho budeme litovat. Háčky s protihroty se nám totiž mohou bolestivě zabodnout do kůže a větev už nemáme sílu přitáhnout, byli bychom tedy upoutáni v nezáviděníhodné, těžko řešitelné pozici.

rybářské nástrahy

Proto komplikovanější vyprošťování z větví provádějme jen tehdy, máme-li u vody s sebou spolehlivého kamaráda. A pokud se jedná o vázku pod vodou? Potápět se pro wobler s důkladnými trojháčky, který je pevně zaseknutý do potopeného kmene nebo pařezu je holé šílenství, ono postačí ponořit ruku s hlavou nad vodou a snažit se vázku uvolnit.

Dodnes nezapomenu na kamaráda, který se takhle „připoutal“ k vázce a zpočátku byl terčem veselých žertíků a vtípků zbytku naší rybářské party, nakonec ale skončil s roztrženou rukou v nemocnici.  A ten wobler je v pařezu zaseknutý možná dodnes…

Rána jako z praku

Pokud se budeme s vázkou nejprve přetahovat a zvyšovat použitou sílu, může dojít k jejímu náhlému uvolnění. V případě, že se nástraha nebo sestava najednou uvolní, vlastně jsme dosáhli toho, oč nám šlo. Ovšem pozor, díky pružnosti vlasce (při použití šňůr nám tohle riziko hrozí jen při uvolnění z napružených větví) vyletí háček a především zátěžové olůvko, krmítko nebo pořádná rotačka či plandavka ze silného plechu jako vystřelená naším směrem.

Nikdy tedy nezkoušejme vázku uvolnit tahem ve směru, kdy vlasec směřuje k našemu obličeji. V lepším případě to může skončit modřinou, o horší variantě nechci raději ani mluvit, však si to každý dokáže domyslet sám. Tahejme tedy směrem od sebe nebo ke kolenům, raději stále buďme připraveni na náhlé uvolnění a následné riziko.

Ne špičkou prutu, ne holou rukou ani navijákem

záchranář nástrah

Řešení – Vyprošťovač nástrah – záchranář

I když máme na konci udice návazec, který je o něco slabší než kmenový vlasec, může dojít k natolik komplikovanému zamotání do vázky, že nakonec budeme muset trhat samotný kmenový vlasec. Nedá se nic dělat, vyvineme tedy větší sílu. I tady ale musíme respektovat určitá pravidla.

V žádném případě nebudeme tahat (nebo dokonce škubat!!!) špičkou prutu, ten ponecháme v rovině vlasce či šňůry a pozvolna zvyšujeme tah. Ovšem aby se vlasec neodvíjel z navijáku, je zapotřebí ho pevně přidržet.

V žádném případě nebudeme vlasec držet holou rukou (prořízne kůži jako nic, věřte tomu), pokud bychom ho ovinuli kolem oček, napáchali bychom téměř stoprocentně ještě mnohem větší škody a při utažení brzdy „natvrdo“ by došlo k zaříznutí do návinu a znehodnocení obsahu cívky.

Takže použijeme nějaký kus klacku nebo obtočíme vlasec kolem nožky navijáku a zabereme, případně uděláme pár kroků zpět, chrupne to – a je hotovo…. Hotovo? Ještě ne, musíme dořešit ještě jednu věc…

Co s koncem po trhání?

Pokud jsme trhali na krátkou vzdálenost, je nejlepším řešením celý kus od pevného uchycení odstřihnout, extrémním tahem bude struktura vlasce či šňůry poškozena a ztratí pevnost. V případě, že jsme odtrhli jen slabší návazec, není třeba nic řešit, pokud to bylo trhání kmenového vlasce na opravdu velkou vzdálenost, celý kus zkontrolujeme.

Optimálním řešením je výměna vlasce, u vody si můžeme pomoci na zbytek dne i vymotáním a navinutím od opačného konce, takovému vlasci už prostě doporučuji moc nevěřit a vyměnit ho, o šňůrách platí pochopitelně totéž.

Líbí?