lov na položenou

NA POLOŽENOU MŮŽEME LOVIT PO CELÝ ROK

Lov na položenou je asi nejznámější a určitě jednou z nejpoužívanějších rybolovných metod. Siluety rybářů, sedících nad nahozenými pruty v každém počasí, v každé roční době jsou typickou kulisou mnoha nábřeží, údolních nádrží i rybníků. Lov na položenou není fyzicky příliš náročný a lze se mu věnovat s minimálními náklady… už jste to také slyšeli?

položená - trofejní rybaPokud ano, nevěřte tomu, chytání na položenou (skutečný lov na položenou, ne nějaké poflakování a posedávání u vody) není žádná méněcenná a podceňovatelná disciplína, musíte mít znalosti, vybavení, trpělivost a k tomu pochopitelně kus toho nevypočitatelného rybářského štěstí, které si občas sedne na každého z nás. Právě touto metodou se každoročně uloví mnoho trofejních ryb a skutečný fanda položené dokáže o chvílích, strávených u vody, vyprávět celé dlouhé hodiny…

Jde to v každém ročním období

Položená je rybolovnou metodou, při které nabízíme rybám nástrahu na dně nebo těsně nad ním, tedy tam, kde mnohé druhy ryb svou potravu nejčastěji vyhledávají. Proto můžeme v obdobích, kdy jsou ryby aktivní a o potravu se zajímají, počítat s vysokou efektivitou tohoto způsobu lovu. Důležitými faktory bude určitě teplota vody, obsah kyslíku, momentální stav hladiny a denní doba, k tomu je nutno počítat i se spoustou vedlejších, často ale velice důležitých vlivů.

Proto nelze samozřejmě doporučit pro úspěšnou vycházku k vodě konkrétní den, se zkušenostmi se ale naučíme odhadnout to správné počasí a na místě „číst vodu“, abychom zvolili co nejvhodnější nástrahu a nahodili na ideální místo.

Jarní položená pro nedočkavé rybáře

rybolov na položenouZjara to už spousta nedočkavých rybářů prostě nevydrží a vyrazí k vodě, jakmile se udělá trochu slušné počasí. Nejúspěšnější bývají ti, kteří loví na plavanou, ale ani položená není zcela bez šance, především tam, kde už odešla valná část studené „sněhové vody“ a stav v řečišti se navrátil k normálu. S pomalým oteplováním se ryby stávají stále aktivnějšími, především kaprovité ryby, které zimu strávily v klidných, hlubokých úsecích se už začínají zajímat o potravu.

Zaměřme se na lov cejnů, podouství a plotic, celoročně lovitelnou rybou je určitě jelec tloušť, občas zbytečně podceňovaná ryba, která nám přinese spoustu napínavé zábavy, pokud zvolíme vhodné lovné místo. V klidnějších pasážích toku pod přehradami budou ryby určitě také při chuti, především pokud budeme průběžně krmit a použijeme dostatečně aromatické nástrahy i návnady. Výborně se v tomto období osvědčují červi, žížaly i měkká těsta.

Přes léto hlavně ráno a navečer

Na přelomu jara a s příchodem léta bychom se měli zaměřit určitě na lov úhořů (mnozí rybáři považují za neklamné znamení správného času období, kdy začnou kvést šeříky), při chuti budou už i oblíbení kapří, bílá ryba a s narůstajícími teplotami budeme své vycházky k vodě směřovat na ranní a večerní čas, kdy jsou ryby v přijímání potravy nejaktivnější.

Dočkáme se i zahájení lovu dravců, na zrána a navečer vyjíždějí za kořistí i ti největší predátoři hlubin. V případě hodně teplého počasí se zaměříme na proudné, peřejnaté úseky, dobrá místa najdeme pod jezy a na přehradách v místě, kde dochází k terénnímu zlomu a dno začíná spadat do hloubky, stejně jako v okolí přítoků.

Podzim je čas dravcůlov na položenou

S nástupem podzimu se ryby začnou shánět po potravě mnohem intenzívněji, kaprovité ryby stále dobře berou a boilies, těstoviny i živočišné nástrahy slaví úspěchy. Za dnů, kdy dochází k výrazným výkyvům počasí a změnám atmosférického tlaku to sice bývá slabší, ale s položenou si v podzimním období ještě můžeme užít spoustu krásných soubojů s rybami. Pozdní podzim je také ideálním obdobím pro lov dravců.

Zimní položená si žádá celého chlapa (dámy prominou)

V zimě můžeme s položenou vyrazit úspěšně na candáty, kteří jsou aktivní i v mrazech, zima je také obdobím lovu mníků, ty však nejdeme jen v některých lokalitách. Jako po celý rok, můžeme i v mrazu počítat se záběrem tlouště, v místech, kde vytéká z přehrady teplejší voda, se i kolem Vánoc uloví slušní kapři a bílá ryba. Položená je prostě lovnou metodou do každého počasí a pro každé roční období!

Hledáte vhodné vybavení pro každé roční období? Zkuste naši nabídku!

Líbí?