Kvalitní a spolehlivý rybářský návazec

 

Návazec je tou poslední součástí, spojující sestavenou udici s háčkem. Protože je zpravidla zapotřebí, aby nevzbudil v rybě jakýkoli náznak nedůvěry, bývá z celé sestavy nejslabší. Proto by se mohl stát i případnou Achillovou patou celé sestavy, kdybychom mu nevěnovali dostatečnou pozornost a péči. Při lovu menších ryb způsobem „na bič“ se občas návazec nepoužívá a k lovu poslouží pouze kmenový vlasec, jinak je rybářský návazec vždy součástí sestavené udice.

Není vlasec jako vlasec, o šňůrách nemluvě

rybářské návazce jaxonKe zhotovení návazce nejčastěji slouží monofilní vlasce, občas se používají i splétané šňůry , k lovu dravců s ostrými zuby (především tedy štik a candátů) se používají kovová nebo potahovaná lanka nebo speciální materiály . Pokud chceme použít monofilní vlasec , budeme přihlížet k tomu, jaké ryby chceme lovit a podle toho zvolíme i nosnost vlasce.

Vlasec má určitou pružnost, s tím lze počítat jako s výhodou, ale na poměrně krátkém návazci se to příliš důrazně neprojeví, ovšem na sestavě pro daleké hody už ano. V takovém případě musíme počítat s razantnějším zásekem, který však odpor vody a pružnost vlasce mohou dostatečně utlumit. Při záseku nakrátko s pružností a průtažností materiálu raději vůbec nepočítejme.

Návazce z běžného vlasce

U monofilního vlasce, který chceme použít ke zhotovení rybářského návazce, bychom měli brát v úvahu kromě jeho uváděné nosnosti i velmi důležitou (a někdy podceňovanou) pevnost v uzlu, dalším velmi důležitým faktorem je tvarová paměť a tvrdost vlasce. Co se tvarové paměti návazcového materiálu týče, je důležité, aby byla co nejmenší především při lovu větších ryb, kdy používáme silnějších vlasců.

Sklon k vytvoření „spirály“ je nežádoucí kvůli rušivému vzhledu takového návazce i kvůli prodloužení dráhy pro správný zásek. Při muškaření se používají měkké vlasce, které mají minimální paměť, především při nabídce suchých mušek na hladině by jakékoli tendence návazce ke kroucení působily velmi negativně a rybu od záběru odrazovaly.

Téměř neviditelné rybářské návazce

indexPro chytání v extrémně čisté a průhledné vodě jsou populární pro zhotovování rybářských návazců zejména fluorkarbonové vlasce, které díky svému zpracování jsou ve vodě téměř neviditelné. Co o nich lze ve zkratce říci? Jsou o něco dražší, ale mohou nám výborně posloužit v situaci, kdy běžný vlasec je pro ryby přece jen příliš nápadný, uzlíky na nich ovšem drží o něco hůře než na klasickém monofilu, při zhotovování a montáži návazce tedy musíme uzlům věnovat mnohem větší pozornost a vybrat ty skutečně vhodné.

Jsou poměrně tuhé a nemají tendenci se zamotávat. Jako kompromis je také možné použít klasický monofilový vlasec potahovaný fluorocarbonem, viz obrázek.

Ani šňůry bychom neměli opomínat

Návazce ze splétaných šňůr se používají především při lovu sumců, při mořském rybolovu a slouží také pro lov velkých, opatrných kaprovitých ryb. Rybářský návazec ze šňůry je měkký, poddajný a nemá prakticky žádnou průtažnost, nijak tedy „neoslabí“ náš zásek. Hodí se pro lov na položenou a pro vláčení na ryby, které nám návazec nepřeříznou ostrými zuby, tedy pro lov sumců, bolenů, okounů, tloušťů apod. na třpytky, woblery a další vláčecí nástrahy.

Speciální otěruvzdorné návazce ze šňůry (někdy i z vlasce) se používají tam, kde na dně hrozí poškození návazce o ostré hrany kamenů nebo lastury škeblí.

rybářské uzlyProti překousnutí a další speciality

Lanka a speciální odolné návazce jsou zhotoveny z ocelové struny, spletena z ocelových drátků, z dalších používaných materiálů je třeba zmínit především odolné kevlarové vlákno. Výhodou je rozhodně mnohonásobně vyšší odolnost proti ostrým zubům dravců, nevýhodou je možnost zlomení v ohybu a časem i působení koroze na častěji používané návazce, proto je vždy pečlivě kontrolujme.

Kapitolou samou o sobě jsou ujímané muškařské návazce, které se vyrábějí pozvolna ujímané nebo se svazují z více kusů vlasce o různém průměru.

Hodně důležitý TIP:

Pro zhotovování návazců vždy používejme materiály nové, v žádném případě ne „po tátovi nebo po dědovi“, ztratit trofejní rybu kvůli takové nedbalosti by bylo opravdu škoda.

Ty správné uzly a jiné způsoby spojování

Uzly jsou pro spojení rybářského návazce s kmenovým vlascem či šňůrou velmi důležité, použít lze i karabinek, obratlíků nebo kroužků. Zajímavé tipy na uzly najdete v animovaném návodu na stránkách: http://www.animatedknots.com/indexfishing.php#ScrollPoint, nemusíte znát všechny, ale těch několik potřebných se naučte tak, abyste e dokázali uvázat kdykoli.

Už jste si někdy vyráběli vlastní návazec?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Líbí?