Jak získat rybářský lístek?

Zlákala vás rybařina natolik, že přemýšlíte o pořízení vlastního rybářského lístku? Pokud chcete chytat ryby ve státních revírech a neporušovat přitom zákon, je vyřízení náležitých povolení k lovu nutností. Cesta za rybářským lístkem a povolenkou k lovu se může zdát zdlouhavá a strastiplná, my se vám ji ale pokusíme usnadnit. A tento článek vám poslouží jako průvodce na cestě k získání oficiálního rybářského povolení k lovu ryb v ČR.

Kde začít

1412596177_rybarvzorStátní rybářské revíry, tedy většinu atraktivních vodních ploch, spravují občanská sdružení Český rybářský svaz (ČRS) a Moravský rybářský svaz (MRS). Začínat tedy budeme právě u nich, neboť abyste mohli na těchto revírech rybařit, musíte být členem jedné z nich. ČRS a MRS se však dále dělí mnoho místních organizací (MO), které se starají o přidělené revíry a sdružují rybáře z blízkého okolí.

Odtud můžeme cestu za rybářským lístkem rozdělit do 4 kroků:

  1. Podat si přihlášku do MO ČRS nebo MO MRS

Abyste se mohli stát členem Českého nebo Moravského rybářského svazu, musíte řádně vyplnit a podat přihlášku přímo u některé místní organizace, jejichž seznam naleznete na webových stránkách Českého rybářského svazu a Moravského rybářského svazu uvedených pod článkem.

Přihlášku můžete podat v libovolné místní organizaci, nejčastěji se však rybáři registrují co nejblíže svému bydlišti (pozor, organizace vás může, ale nemusí přijmout). Přímo tam také zjistíte termíny rybářských zkoušek, které se skládají právě v rámci MO, do které jste se registrovali.

  1. Úspěšně složit zkoušku rybářských znalostí

rybářský lístekJedním z hlavních kritérií pro přijetí je právě složení zkoušky rybářských znalostí. Ta probíhá formou testu o 25 otázkách, přičemž u každé jsou na výběr 3 odpovědi, vždy ale jen 1 správná.

Pro úspěšné vykonání rybářské zkoušky je potřeba zodpovědět správně minimálně 13 otázek. Test je poskládán z náhodných otázek vybraných z tematických okruhů, jako jsou:

  • poznávání a biologie ryb a jiných vodních organismů
  • základní způsoby lovu ryb
  • znalosti o hospodaření v rybářských revírech
  • základní znalosti českých zákonů týkajících se rybolovu a rybníkářství

Kompletní přehled informací o testu rybářských znalostí naleznete na webových stránkách přiložených pod článkem.

  1. Vyzvednout si rybářský lístek

Po úspěšném složení rybářské zkoušky vám bude vydáno osvědčení o získané kvalifikaci, tedy potvrzení, že jste zkoušku složili. S tímto potvrzením v papírové podobě už stačí jen krůček k tomu, abyste se stali právoplatnými majiteli rybářského lístku a zároveň tak členy ČRS nebo MRS. Stačí zajít na pověřený obecní úřad, pod který bydlištěm spadáte, a na základě osvědčení o úspěšném složení zkoušky zažádat o svůj první rybářský lístek. Nic samozřejmě není zadarmo, a tak i za rybářský lístek na úřadě zaplatíte symbolických 100 korun.

  1. Stát se právoplatným členem ČRS nebo MRS

Jako držitel rybářského lístku již můžete být přijati za člena příslušného rybářského svazu, musíte však zaplatit zápisné a roční členství. Jako člen však získáte i jiné povinnosti, jako je účast na povinných brigádách (nebo její proplacení) či různých školeních.

Bezesporu největší výhodou členství je ale zase cena rybářských povolenek. Ty sice můžete získat i jako nečlen (za předpokladu, že vlastníte rybářský lístek), ale za několikanásobně vyšší cenu. Další výhodou je samotná pomoc místní organizace při zajišťování oficialit nutných k tomu, abyste se stali právoplatným rybářem. V MO se můžete zeptat na cokoli, co vám není jasné a získat důležité informace i rady do začátku.

Už jen povolenku a můžete k vodě!

prehledulovkuPoslední náležitostí nutnou k lovu už je jen zakoupení rybářské povolenky, tj. povolení chytat v určitých státních revírech. Samotný rybářský lístek je sice osvědčením, že jsme k lovu způsobilí, nikoli však povolením k lovu. Pořídit si tak můžeme různé druhy povolenek podle toho, kde chceme lovit:

  • místní mimopstruhová povolenka
  • místní pstruhová povolenka
  • celorepubliková mimopstruhová povolenka
  • celorepubliková pstruhová povolenka

Ceny povolenek jsou rozdílné a mohou se měnit. Povolenku nebo aktuální informace o povolenkách seženete na příslušné MO, případně na webových stránkách rybářských svazů.

Soukromé revíry – lov bez rybářského lístku

1Existuje však i možnost, jak rybařit bez nutnosti vlastnictví rybářského lístku. Příležitostným návštěvníkům vodních břehů se vlastnit rybářský lístek a povolenku mnohdy nevyplatí.

Pokud si tak chtějí například udělat jednou za rok malou rybářskou dovolenou, mohou si v seznamu soukromých revírů najít ten nejvhodnější a zakoupit si zde krátkodobou povolenku, třeba i jen jednodenní, a bez problému chytat.

Závěrem je jen nutno dodat: Ať už jste, nejste, nebo chcete být vlastníkem rybářského lístku, měli byste dodržovat jedno základní pravidlo – a sice chovat se u vody slušně a zodpovědně.

Znalost svých práv a povinností při rybolovu v přírodě sice rybář přípravou (nejen na test) získá, ale dodržovaná určitých zásad u vody osvědčení o způsobilosti lovu nezaručuje. To bezpečně zaručí jen rybářská stráž.

Více informací o:

– rybářském lístku: www.rybarsky-listek.info
– rybářské zkoušce: www.rybsvaz.cz/?page=testrz/testrz

Článek přináší rybářské potřeby Brno – Obchodprorybare.cz

Máte rybářský lístek a povolenku?

  • Ano (0%, 0 Votes)
  • Ne (0%, 0 Votes)
  • Jezdím na soukromé revíry (0%, 0 Votes)

Celkem hlasovalo: 0

Nahrávání ... Nahrávání ...
Líbí?