jarní rybaření

Jak na ryby na jaře

 

Jasně, jaro už začalo podle kalendáře dvacátého března, pro rybáře ale to správné jaro propuká až s „jarním“ počasím, kdy touhu vyrazit k vodě v sobě nepotlačí ani ten největší pecivál. Kromě toho v polovině dubna začala jako každoročně nová pstruhová sezóna a tak se prostor pro rybolov výrazně rozšířil.

Které ryby budou při chuti

Protože teplota vody se začíná pozvolna zvyšovat, také aktivita ryb pomalu stoupá. Některé rybí druhy jsou při chuti i přes zimu, ty zájem o potravu rozhodně mít nepřestanou, naopak začnou být aktivní i ryby, které zatím odpočívaly. K věčně hladovým a zvědavým tloušťům, ploticím a podoustvím se tedy přidávají i další kaprovité ryby, především cejni a pochopitelně tolik očekávaní kapři.

Při chuti budou určitě i okouni a karasi, s pokročilejším jarem se za teplejších dnů přihlásí i první úhoři, jeseni a z „odpočinkového režimu“ se proberou se i parmy. Kaprovité ryby se budou ale v této době pozvolna chystat do tření, berme na ně tedy v takovém případě pokud možno ohledy.

Hody na pstruhových revírech

Na pstruhových vodách je šestnáctý duben každý rok velkým svátkem pro příznivce muškaření i lovu lehkou přívlačí. Pokud je na podhorských bystřinách ještě vysoký stav vody a odtéká studená „sněhovka“, na sekundárních úsecích pod přehradami si lze zachytat celkem spolehlivě i v tomto období, stejně jako na většině níže položených pstruhových revírů.

wobleryBudeme-li se snažit o úlovek pěkného pstruha, můžeme zvolit menší rotační třpytky, woblery, jigy nebo těžší plandavky, na jaře pstruzi nebývají tak vybíraví a útočí občas bez rozmyslu. Kdo má v oblibě stále populárnější muškaření, může vyzkoušet streamery nebo muddlery, případně další nástrahy, které připomínají malou poraněnou rybku, nebo zvolit napodobeninu nejčastější potravy pstruhů, tedy umělé mušky, napodobující hmyz v různých stadiích vývoje nebo další malé vodní živočichy.

Na pstruhových vodách lze ulovit i dravé ryby, které zde nejsou hájeny a jsou považovány za škodlivé, takže ze pstruhového revíru si můžete už na přelomu dubna a května přinést třeba štiku, candáta nebo okouny, tyto ryby by na pstruhové vodě totiž mohly natropit i značné škody.

Kdo se tedy nemůže dočkat zahájení přívlače na mimopstruhových vodách, má tady velkou šanci.

Kam se vydáme?

rybaření pod přehradouJarní rybolov bude úspěšný zpočátku především v proudnější vodě, úlovku se dočkáme ve vývařištích pod jezy, v táhlých proudech a nadějným místem jsou i hlubší „vracáky“ u břehu. Buďme při pohybu u vody opatrní a snažme se podle možností krýt, ryby jsou opatrné a jedna poplašená svým útěkem do bezpečí často varuje i ty ostatní.

Pod přehradami nebývá v případě vypouštění spodní vody za celý rok velký teplotní rozdíl, takže je tady šance k rybaření prakticky celoročně, tedy tato místa dobře využijeme i pro jarní rybolov. S oteplující se vodou v průběhu května jsou také stojaté vody stále atraktivnější, i poslední ryby již opouštějí svá zimní stanoviště a shánějí se po potravě. Často můžeme jejich pohyb a přítomnost zjistit i podle zakalení nebo uvolněných bublinek, to jsou potom ta pravá místa na zakrmení a nához.

Čím krmit a na co chytat

Jaké krmení bude pro ryby nejvhodnější? S touto otázkou si lámou hlavu v jarním období vyznavači plavané i položené. Nemusíme krmit velkým množstvím, ale je důležité zvolit správné místo a vhodný typ krmení, dostatečně aromatický a v odpovídajícím složení.

Žížaly-v-krabičceZ přírodní nabídky jsou velmi vhodné žížaly a bílí červi i další dostupné larvy hmyzu, které můžeme pro větší přitažlivost zapracovat do krmných koulí. Ty vytvoříme z hlíny a písku s přidanými nadrobno rozsekanými nebo rozmačkanými červy, přidat můžeme i „rybářskou chemii“ v podobě aromatických látek, dipů a nejrůznějších dalších přísad.

Z hotových krmných směsí lze vybírat podle situace a druhu cílových ryb, na trhu je velmi široká nabídka, významné místo zaujímají určitě zejména boilies a pelety, nabízené krmné směsi jsou někdy složeny z až neuvěřitelného množství nejrůznějších přísad. Ale ani zakrmení strouhankou s hlínou a kolínky nemusí být úplně beznadějné, i ryby se občas rády vrátí ke staré dobré klasice.

Krmení na masové bázi si nechme až pro opravdu teplé dny nebo na léto. Správnou konzistenci krmné směsi upravíme vždy podle podmínek. Co to znamená?

Do rychleji proudící vody bude krmení poměrně kompaktní, aby nedošlo k rychlému odplavení všech atraktivních složek, do pomalu tekoucí nebo stojaté vody budeme naopak kupovat nebo z vhodných ingrediencí míchat směs řidší, která se bude ve vodě snáze rozpouštět a tak ryby přivábí i z větší dálky.

Při krmení nikdy nepoužívejme zkažené potraviny nebo krmné směsi, tím bychom ryby mohli spíš odradit, zkažené krmení prostě v žádném případě do vody nepatří!

Co dáme na háček?

boiliesMůžeme vlastně umístit nástrahu i mimo háček, jako se tomu děje u oblíbených boilies, které jsou nastražovány na šňůrku nebo vlasec tak, aby ryba při sebrání nástrahy nasála současně i háček. Pokud budeme tradičně lákavé sousto napichovat na špičku háčku, výborně se v jarním období osvědčují žížaly, od těch běžných kopaných až po pořádné rousnice, lákavým soustem budou určitě pro líny a okouny (ale i pro noční tuláky úhoře) čiperní hnojáčci, pro menší ryby i larvy chrostíků a pakomárů.

Při lovu na plavanou volíme často menší sousta a velmi jemnou sestavu, potom se opravdu dobře pobavíme například při chytání cejnů, plotic, perlínů a dalších bílých ryb. Oblíbenou nástrahou jsou i těstoviny, kterými také nezapomeneme zakrmit, stejně tak veškeré pečivo, především chléb, rohlíky i napařená a lisovaná houska nebo veka.

Tak Petrův zdar a šťastnou ruku při výběru nástrah i návnad pro jarní rybolov…

Máte nějaké vlastní tipy na osvědčené krmení na jaro? Podělte se s námi v komentářích.

Líbí?