tipy pro rybáře
22.6.2016
Kategorie: Pro začátečníky

4 tipy pro začínající rybáře

Každý nějak začínal. Vzpomínky na naše rybářské začátky jsou různorodé, příjemné i trpké, úsměvné i bolestné. A ačkoliv nám nepříjemné zážitky přinášejí tolik cenné zkušenosti a umožňují nám se zlepšovat, v dané situaci jejich přínos nedokážeme náležitě ocenit a raději bychom se jim docela vyhnuli. Následující 4 tipy by měly pomoci začínajícím rybářům vyhnout se zbytečným nepříjemnostem v jejich začátcích s rybařinou.

  1. Pěstujte trpělivost – nejvyšší rybářovu ctnost

rybářský kodexRybařina patří mezi ten typ volnočasových aktivit, které nesou ovoce se snahou a časem. Obrnit se trpělivostí je proto nezbytné. Nemá smysl se neustále trápit, že to stále není tak, jak jsme si představovali, a už vůbec ne to vzdávat. Pokaždé, když hodíme flintu do žita, musíme začít od začátku, a pokud trpěliví nejsme, budeme se neustále točit v zoufalém nekonečném kruhu.

Bez trpělivosti se u vody opravdu neobejdeme. Kromě samotného procesu učení se rybařině ji samozřejmě a typicky budeme potřebovat při lovu. Dobrý lovec ví, že bez pokory a trpělivosti těžko něco uloví. Ano, když budeme mít štěstí, občas se nám podaří chytit rybu, aniž bychom vlastně věděli jak. Je ale velký rozdíl mezi rybou „chycenou“ a „ulovenou“, a nejvíc ho pocítí právě onen lovec.

  1. Nebojte se „dělat vlastní chyby“

Je jasné, že zkušeností, které si sami vybojujeme, si více vážíme. Jsou cennější zejména proto, že jsme si je osobně zažili, tím pádem i zaryli hlouběji pod kůži, a po trnité cestě, kterou jsme si sami vyšlapali, jsme objevili i mnoho užitečných souvislostí, které by nám jinak unikly. Dělání vlastních chyb je nezbytný proces, který nám pomáhá se zlepšovat.

Slovy rybáře, nebojte se při lovu využívat vlastní intuici. Pozor však při výběru rybářského vybavení, zde se příliš experimentovat nevyplácí.

  1. Dejte i na radu zkušenějších

rybářské radyOsobní zkušenosti jsou velice důležité, nicméně občas velice dobře poslouží i rada staršího, zkušenějšího rybáře. Každý dobrý rybář vám rád poskytne základní informace o technické stránce lovu, pokud si nebudete vědět rady. Pokud ale máte možnost získat cenné rady od rybáře – kamaráda, není to vůbec k zahození. Rybář, který vám může věřit, se s vámi například může podělit o své rybářské tajemství úspěchu.

 

  1. Nedělejte z toho vědu a prostě vyražte k vodě!

Jistá teoretická příprava je před praxí vždy nutná. Po vyřízení všech náležitých oficialit k lovu ovšem není potřeba dále zahálet. Nemá cenu o rybařině příliš dlouho přemýšlet a přemítat, to je spolehlivý zabiják dobré nálady i motivace k činu. Jak známo, teorie se nejlépe doplňuje právě praxí, a tak není na co čekat.

Líbí?